Friday, March 9, 2012

ikan siakap cik areysya

Posted by Areysya Anim at 12:13 AM
resipi ni senang sangat. sape sape yang tak berapa mahir macam areysya ni boleh laa try resipi nih...
*biar simple asal nampak kelasssss gitu jahh! sedap pon sedap! hehehe

BAHAN UTAMA:-
1 ekor ikan siakap ( saiz tu suka hati )
tepung jagung (guna time nak salut ikan sebelum goreng)
telur yang telah dipukul sehingga kembang (ikut size ikan)

BAHAN UNTUK SOS YANG SEDAP:-
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar air
1 sudu kecil gula

BAHAN UNTUK HIASAN:-
1 pokok daun bawang
2 biji cili merah (dihiris)
2 biji cili hijau (dihiris)
2 biji buah tomato (dipotong 4)
1/2 batang lobak merah
1 biji bawang merah-potong bulat

CARA MEMBUATNYA
Bersihkan ikan elok-elok. Mula-mula, salutkan ikan dengan telur yang telah dipukul. Kemudian, salutkan tepung jagung dengan ikan. (kalau boleh, gaul dulu dgn sedikit garam dan tepung jagung)
Panaskan kuali. Pastikan minyak betul-betul panas dan goreng ikan hingga kuning keemasan. Angkat, toskandan letakkan dalam pinggan hidangan.
Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu besar.
Masukkan bahan-bahan sos dan biarkan mendidih. (tambah air). Kacau rata dan biar mendidih sikit.
Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
Curahkan ke atas ikan tadi.


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Appp...apppp...jgn copy..berdosa tau~~~

semerah jambu kapkek!! Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review